Een Auto Importeren Uit Duitsland. Heeft dat nog zin?
Als je woonachtig bent in Nederland en je staat op het punt een nieuwe of tweedehandsauto te kopen, zou je je af kunnen vragen of het zinvol is die auto aan te schaffen in Duitsland en vervolgens te importeren en in Nederland te laten registreren.
Voor veel Nederlanders ligt Duitsland immers net om de hoek.
Waar moet je op letten bij het importeren van een auto uit Duitsland?
Een persoon geregistreerd als inwoner van Nederland mag geen auto bezitten of gebruiken uit een ander land.
Alleen toeristen en bezoekers aan Nederland kunnen hun buitenlandse wagen gebruiken.Het proces van het importeren van een buitenlandse auto naar Nederland voor persoonlijk gebruik is hetzelfde, ongeacht of het de import betreft uit een land binnen de Europese Unie (EU) of een land buiten de Europese Unie.
De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is de nationale autoriteit voor het wegvervoer en autobeheer.
Voertuigen geregistreerd in de EU
Er is vrij verkeer van goederen in de gehele Europese Unie, en dit geldt voor alle persoonlijke spullen zoals auto’s en motorfietsen.
Echter, een invoervergunning is vereist voor een belastingvrije registratie van een auto of motorfiets.
Vergunningen worden verleend aan degenen die voor ten minste twaalf maanden in een ander EU-land hebben gewoond en die voor ten minste zes maanden eigenaar van die auto of motorfiets zijn geweest. Bovendien mag het voertuig niet worden verkocht binnen een periode van 12 maanden na aankomst in Nederland. Meer informatie: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/.
Deze beperkingen zijn in het leven geroepen om te voorkomen dat Nederlanders goedkopere auto’s in Duitsland zouden kopen en ze over de grens naar Nederland zouden brengen.
Belastingen op voertuigen
Indien bovenstaande vergunning niet wordt verleend, mag de auto nog altijd ingevoerd worden.
Hij zal echter wel worden belast. Informatie over het invoeren van auto’s kun je onder meer vinden op de website van de belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl.
Belastingen waar je rekening mee moet houden zijn:
Als je overweegt een (tweedehands) auto te importeren uit Duitsland wil je vanzelfsprekend weten met welke kosten je rekening moet houden en wat de auto je na invoer in totaal gaat kosten.
- BTW
- BPM (Bijzondere Verbruiksbelasting van Personenauto’s). “Groene” belasting is verschuldigd door de eerste persoon die een auto of motorfiets in Nederland registreert. Dit geldt niet voor de eerste auto van degene die zich in Nederland vestigt, als kan worden aangetoond dat de auto deel uitmaakt van de familie’s eigendommen en meubilair bij de eerste aankomst in Nederland.
- Invoerrechten
Betekent dit nu dat je je er verder maar niet in hoeft te verdiepen?
Nee. Zeker niet.
Op het Internet vind je ook informatie waarin wordt gesteld dat bij vooral jong gebruikte auto’s uit het hogere segment grote prijsverschillen kunnen bestaan na invoer.
Het kan altijd de moeite lonen om verder te zoeken.